O cvičné kuchyňky je v posledních letech čím dál větší zájem. Zájem žáků o vaření stoupá. Zájem nejen dívek ale i chlapců o vaření ve cvičných kuchyňkách se zvyšuje. Školám jsou poskytovány dotace pro zkvalitňování praktické výuky.

Jsme divize firmy KXN CZ, s.r.o. specializující se na odborné učebny, posluchárny, laboratoře a auly. Učebny nejen navrhujeme, ale i vyrábíme a dodáváme na klíč. Společnost KXN CZ, s.r.o. disponuje speciality s více jak 25-ti letou zkušeností z více jak 2000 zrealizovaných laboratoří a odborných učeben.

Uváděné informace Vám pomohou získat základní představu, jakým způsobem řešíme odborné učebny, do kterých patří i cvičné kuchyňky.

Důležité je na začátku vybrat celou koncepci a uspořádání pracovišť, pro kolik žáků bude kuchyňka sloužit. Podle urovně zvolení provedení učebny je nutné volit i vhodné uspořádání a členění pracovišť.

Žákovská Pracoviště uspořádáváme dle Vašich požadavků. Ve cvičné kuchyňce je možné uspořádat pracoviště na vaření po obvodu místnosti, s ostrůvky napojené na pracoviště u stěn nebo rozšířit pracovní plochu o samostatný ostrůvek. Samozřejmě, že každá učebna je jiná a tomu je pak uzpůsobeno zmíněné uspořádání, kterých máme celou řadu.

Tomu pak současně vyrábíme i uzpůsobený nábytek. V kuchyňkách rozdělujeme pracoviště na varné části, ve kterých umísťujeme varné desky a většinou i pečící trouby. Další částí je mycí část se dřezy, jednou nebo více myčkami podle koncepce. Pracovní místo na přípravu vaření. Prostor na ukládání potravin podle požadavku řešíme chladičkou či mrazákem.

V celkové sestavě pak mohou být skříňky s dvířkama, zásuvkama, ale i drátěnými programy a dalším vybavením dle požřadavek na komfort. Ve cvičných kuchyňkách montujeme různé pracovní desky s rozdílnou odolností, od postformingových desek, přes kompaktní desky až po kameninové. Horní závěsné skříňky vyrábíme v mnoha variantách podle přání z různých materiálů a kombinací dvířek, včetně vyklápěcích. Ve spodní části horních skříněk instalujeme i zapuštěné LED osvětlení.

Do cvičných kuchyněk instalujeme všechny spotřebiče, většinou vestavěné alei i volně stojící. Varné desky mohou být elektrické, plynové, sklokeramické, indukční. Trouby pak  dodáváme zpravidla elektrické, multifunkční, horkovzdušné, s párou. Občas instalujeme i celé sporáky. Nad varnou plochou instalujeme odsavače par a podle možnosti zhotovení vyvedení odsávání se v případě potřeby zvolíme odsavač s recyrkulací nebo vyvedením mimo budovu. Neměla by ani chybět mikrovlná trouba.

Ve cvičné kuchyňce instalujeme jednu nebo více myček, někdy podle využívání místnosti i pračku. Součástí pak je i chladnička, popřípadě mraznička. Za úvahu stojí promyslet, zda je vhodné mít všechny spotřebiče stejné nebo zvolit vždy jeden spotřebič v technicky vyspělejším provedení s více funkcemi, na kterém si žáci mohou při používání zdokonalit znalosti možnosti spotřebičů.

Cvičné kuchyňky vyrábíme na míru, ze segmentů podle Vašich požadavků, v jakýchkoli rozměrech a jakéhokoliv materiálů a dekorů a kování.

Současně je při zhotovení takovéto učebny potřeba řešit i podlahovou krytinu, menší tabuli, nástěnky, skříně, věšáky, osvětlení ale nemá se zapomínat ani na akustiku místnosti. Do cvičné kuchyňky dodáváme i interaktivní displeje.

Specializovaní pracovníci firmy KXN CZ, s.r.o. Vám pomohou vyřešit Vámi požadovanou učebnu a to komplexně. Zhotovíme stavební úpravy, elektroinstalaci, osvětlení, obklady stěn včetně akustických, pokládky podlahové krytiny, vymalujeme, namontujeme nábytek s instalací rozvodů, namontujeme interaktivní displej, keramickou tabuli a další vybavení. Současně Vám poskytneme i související služby a servis.

Ing. Zdeněk Kotek za firmu KXN CZ, s.r.o. ucebny@kxn.cz

21077-IMG_208520040B-IMG_517017181-00220044-IMG_439917070-00120033-IMG_20201006_09331919002B-DSC08580
https://www.kxn.cz/clanky/cvicne-kuchynky-3