Sklad chemikálií může mít různé varianty podle charakteru a dispozic místnosti, tak i podle požadavků pedagogů.

Společnost KXN CZ, s.r.o. disponuje speciality s více jak 25-ti letou zkušeností z více jak 2000 zrealizovaných laboratoří a odborných učeben.

Na mnoha školách představuje skladování chemikálií opravdu slabé místo. Přitom není výjimkou, že se v kabinetech a příručních skladech chemikálií vyskytují i látky vysoce toxické, karcinogenní nebo samozápalné. Běžnou praxí, bohužel, bývá skladování chemikálií v neoznačených, poškozených nebo neoriginálních obalech (včetně obalů od potravin), v neuzamčených skříních, neroztříděné podle chemické povahy apod.

Některé látky nemůžete skladovat společně, protože z jejich vzájemné reakce může vzniknout třeba požár nebo výbuch. Proto doporučujeme udělat tzv. rizikovou analýzu (zpravidla ji provádí BOZP pracovník), kdy vyhodnotíte, které látky používané ve firmě nemůžete skladovat na stejném místě. Látky nevhodné pro společné skladování pak od sebe musíte oddělit nebo alespoň vzdálit. 

Prostor, v němž nebezpečné látky skladujete, musí být uzamčený a zabezpečený proti vloupání, dobře větraný, chráněný proti přímému slunečnímu záření nebo výkyvy teplot, a oddělený od zápalných zdrojů, jakou jsou třeba plameny, horké povrchy, jiskry.

Důležitým prostor na ukládání chemikálií jsou skříně. Ve skladu chemikálií umísťujeme i stolek na odložení a přípravu chemikálií. Skvělým pomocníkem při skladování chemikálií jsou bezpečnostní skříně. Pro bezpečné skladování jsou konstruované a splňují všechny potřebné bezpečnostní předpisy. 

Skříně je nutné mít uzamykatelné, podle typu chemikálié odvětrávané nebo vybavené recirkulací a filtrem. Součástí mohou být i bezpečnostní skříně na hořlaviny, skříně na jedovaté látky, skříně na žíraviny, skříně na kyseliny a louhy a kombinované skříně. Pokud skladujete jakékoliv nebezpečné látky, usilujte o jejich víceúrovňové zabezpečení tj. nejen, že je správně uložíte do vhodných nádob, ale bráníte také jejich úniku například pomocí záchytných van. 

Pokud vaši kolegové manipulují s nebezpečnými látkami a chemikáliemi, mějte vždy připravenou správně vybavenou lékárničku.

Z hlediska bezpečnosti je důležité také správné osvětlení a podlahová krytina. e skladech chemikálií je vhodné vyřešit i řízené odvětrávání.

 

Je zřejmé, že vybudovat sklad chemikálií není snadná záležitost. Proto se jistě vyplatí, obrátit se na specializovanou firmu KXN CZ, s.r.o., Hradec Králové a její specialisty se zkušenostmi 25 let. Důležité je s předstihem vše řádně připravit a pak může samotná realizace proběhnout během jednoho, dvou týdnů popřípadě tří týdnů podle rozsahu stavebních prací.

 

Ing. Zdeněk Kotek za firmu KXN CZ, s.r.o. ucebny@kxn.cz

https://www.kxn.cz/clanky/sklad-chemikalii